Veelgestelde vragen

TVM verzekeringen maakt zich al decennialang hard voor transportveiligheid. Dit jaar komt TVM met iets nieuws: de TVM Awards! Hieronder leggen we uit hoe we hiertoe zijn gekomen, wat de TVM Awards inhouden en wat de introductie van het nieuwe concept betekent voor Ridders van de Weg.

Vragen over de App

Vragen over TVM awards

 • Kun je niet inloggen in de app?
  Stap 1: ga naar www.tvmawards.nl en klik op inloggen.
  Stap 2: klik op "wachtwoord vergeten".
  Stap 3: vul nu je gebruikersnaam in, je ontvangt een email met daarin een link voor een nieuw wachtwoord.
  Stap 4: klik op de link in je e-mail, vul hier je nieuwe wachtwoord in (minimaal 8 karakters lang).
  Stap 4: Sla het nieuwe wachtwoord op.
  Stap 5: Probeer opnieuw in te loggen in de app.
 • Wordt in de app gekeken naar verschillende soorten vervoer qua gewicht?
  Nee dit is niet het geval. Voertuiggegevens worden niet ingegeven, er wordt gemeten op rijgedrag zoals hard optrekken en snelheid.
 • Data
  In de smartphone zitten diverse sensoren die data verzamelen.
  De data uit deze sensoren wordt gebruikt om je rijgedrag te beoordelen.
 • Scores
  Iedere week krijg je een nieuwe rijgedrag score op basis van de data die is verzameld. De algemene score wordt ingedeeld in een aantal categorieën: remmen, schokken, overhellen, etc. De verbetering of verslechtering per score wordt weergegeven in percentages.
 • Ritten
  In de app vind je een overzicht van de ritten die je hebt gereden. Iedere rit heeft een start- en eindlocatie op basis van de GPS sensor in je smartphone. Door op een rit te klikken kom je in het uitgebreide rittenoverzicht. Hier ontvangt je tips en tricks om je rijgedrag score te verbeteren.
 • Events
  Op basis van de sensoren uit je smartphone worden diverse events getriggerd. Dit betekent dat je bijvoorbeeld te hard hebt geremd, te hard door de bocht bent gegaan of een drempel te hard hebt genomen.

  Wat zijn alerts en events:
  Events en alerts zijn eigenlijk hetzelfde. Gebeurtenissen die door de app zijn vastgelegd ten aanzien van het rijgedrag. Hoewel het niet per se onveilig hoeft te zijn gaan alerts wel richting een bepaalde vorm van heftiger rijgedrag.
 • Moet ik zelf een rit starten of gaat dit vanzelf?
  Het starten van een rit gaat vanzelf. Zorg wel dat je bent ingelogd in de app en dat je in de instellingenpagina: locatie data delen aan hebt staan.
 • Uitzetten app
  Als je niet aan werk bent op de vrachtwagen, en bijvoorbeeld in een personen auto zit, log dan je app uit. Vergeet niet weer in te loggen als je weer gaat rijden met de vrachtwagen.
 • Waarom moet mijn GPS tracker op always on?
  Zonder de GPS tracker missen we een belangrijke databron om rijgedrag scores op te baseren. Ook al zijn de rechten altijd aan, ze worden enkel gebruikt wanneer deze in de app aan staan.
 • Hoe kan ik zo min mogelijk data verbruiken?
  De app is al geoptimaliseerd voor data verbruik. Zet locatie delen uit als je geen rijgedrag wilt monitoren.
 • Waarom moet mijn smartphone altijd in een houder?
  Wanneer je smartphone niet in een houder zit kunnen we je rijgedrag niet goed registreren. De app maakt gebruikt van sensoren in je smartphone en daarom is het belangrijk dat de telefoon op een stabiele plek is bevestigd en in de juiste stand staat. Wanneer de telefoon in je broekzak, tas zit of ergens op het dashboard ligt kan de telefoon bewegingen registreren die niet direct te maken hebben met je rijgedrag.
 • Waarom moet mijn smartphone in een oplader?
  De app verbruikt stroom, zoals iedere andere app dat doet. Hierdoor kan je smartphone sneller leeg gaan.
 • Hoe werken de scores in de app?
  De scores zijn gebaseerd op het aantal events die zijn getriggerd door de sensoren in je smartphone. We kennen diverse soorten events:
  remmen, schokken, overhellen, etc. De getallen in de app zijn percentages van verbetering/verslechtering ten opzichte van de vorige periode.
 • Waarom zie ik in de eerste week geen gegevens in mijn eerste scherm?
  Dit komt omdat je eerst een aantal kilometers moet hebben gereden, voordat wij jouw rijgedrag kunnen beoordelen. De eerste week halen we zo veel mogelijk data op zodat we een goed beeld kunnen geven van uw rijgedrag.
 • Houdt TVM rekening met het soort vervoer? In de stad krijg ik bijvoorbeeld meer incidenten dan op de snelweg?
  Het doel van de app en de wedstrijd is je persoonlijk rijgedrag monitoren en verbeteren. Dit is relatief ten opzichte van jezelf en andere deelnemers. Het gaat hierbij voornamelijk om de ernst en hoeveelheid events per afgelegde kilometers.
 • Hoe kan het zijn dat er meerdere events op één moment plaatsvinden?
  Het is mogelijk dat op één moment en één locatie er diverse bewegingen zijn. Bijvoorbeeld een flinke hobbel in de weg die zowel een overhelende en/of een schokkende beweging registreert. Een ander voorbeeld zou zijn; hard accelereren over een hobbel in de weg.
 • Wat is een accelerometer, gyroscoop, GPS sensor?
  Om rijgedrag te registreren willen we meten hoe het voertuig zich beweegt en waar. Met een accelerometer kunnen we versnellingen meten, dus snel wegrijden en hard remmen. Met de gyroscoop kunnen we rotaties meten, dus bijvoorbeeld kantelen in een bocht. GPS wordt gebruikt om de locatie te registreren, waaraan we weer afstand en snelheid kunnen afleiden. Dit alles samen is voldoende informatie om te kunnen coachen op rijgedrag verbeteringen.
  Tenslotte gebruiken we bepaalde sensoren om te meten of je beweegt, zodat we minder informatie hoeveel te
  verzamelen bij stilstand, wat goed is voor de batterijduur van je smartphone.

Vragen over NK Veiligste Chauffeur 2019

Vragen over TVM awards

 • Waarom komt TVM met een nieuw concept rondom transportveiligheid?
  Veilig rijgedrag omvat tegenwoordig veel meer dan schadevrij rijden. Om die reden is het concept van de TVM Awards ontwikkeld. Een mooie, nieuwe manier om bewustwording voor veilig rijgedrag te creëren en om onze waardering voor alle beroepschauffeurs van Nederland te tonen.
 • Houdt Ridders van de Weg direct op te bestaan?
  Nee, zeker niet. We willen het concept dat zo lang dienst heeft gedaan en nog steeds bij heel veel chauffeurs tot de verbeelding spreekt op een nette, zorgvuldige en vooral geleidelijke manier uitfaseren.

  Chauffeurs die al in de procedure voor brons, zilver, goud of diamant zitten, kunnen ook de komende drie jaar nog de felbegeerde ridderstatus verkrijgen als ze daar recht op hebben. Op deze manier voorkomen we dat chauffeurs die al in de buurt zijn van een nieuwe ridderstatus buiten de boot zouden vallen. De uitreikingen zullen echter niet plaatsvinden op de finale van de TVM Awards.
 • Hoe kan ik een Ridders van de weg onderscheiding aanvragen?
  In verband met de wet op privacy (AVG), moet je als chauffeur of werkgever zelf het initiatief moeten nemen om je aan te melden bij TVM. Na een zorgvuldige controle zullen wij dan zorgen dat de chauffeurs die daar recht op hebben alsnog de ridderstatus en de bijbehorende oorkonde krijgen. → Hoe contact opnemen? Voor vragen kunnen klanten contact opnemen met riddersvandeweg@tvm.nl. In België en Polen gaat Ridders van de Weg in 2019 nog op de oude voet verder.
 • Wat is de doelstelling van de TVM Awards?
  De TVM Awards is een nieuw concept dat we breed onder de aandacht willen brengen. Het verbeteren van de transport- en verkeersveiligheid is de rode draad in de gehele campagne. Om die reden willen we bij alle weggebruikers bewustwording creëren voor de nut en noodzaak van veilig rijgedrag. Daarnaast willen we op deze manier onze waardering uiten voor alle professionals achter het stuur die op een veilige manier onze economie draaiende houden.
 • Wat zijn de TVM Awards?
  De TVM Awards is de naam van de maatschappelijke transportveiligheid campagne van TVM. Onder de TVM Awards vallen drie prijzen:
  - NK Veiligste Chauffeur
  - Veilig Transport
  - Ridder 2019
 • Wat is het NK Veiligste Chauffeur?
  Het NK Veiligste Chauffeur, dat in 2018 voor het eerst werd georganiseerd, is een competitie waarvan de winnaar zichzelf uiteindelijk een jaar lang de veiligste chauffeur van Nederland mag noemen. Daarmee wordt hij/zij dan de opvolger van Johannes Ritsma, de winnaar van het allereerste NK, dat vorig jaar werd houden.
 • Wanneer kan je meedoen aan het NK veiligste Chauffeur?
  Deelname aan de competitie staat open voor iedere beroepschauffeur die:
  a. In het bezit is van de Nederlandse nationaliteit
  b. In het bezit is van een geldig Nederlands rijbewijs, categorie C of CE
  c. In het bezit is van een geldig Code95-certificaat
  d. Werkzaam is als beroeps(truck)chauffeur (zelfstandig of in loondienst) bij een in Nederland gevestigd bedrijf
  e. De afgelopen vijf jaren geen veroordeling, straf of maatregel opgelegd heeft gekregen ter zake van het rijden onder invloed, het veroorzaken van dood en/of letsel door een aanrijding of voor het doorrijden na een aanrijding
 • Hoe kan ik me aanmelden voor het NK Veiligste Chauffeur?
  Aanmelden kan online via www.tvmawards.nl! Als je de uitdaging wilt aangaan, meld je dan vóór 1 juni.
 • Hoe ziet de NK Veiligste Chauffeur competitie eruit?
  De competitie begint 1 juni met online voorrondes, waarbij online kennisvragen beantwoord moeten worden. Daarnaast wordt gedurende enkele weken via een app een aantal aspecten van het rijgedrag gemeten. De beste 120 chauffeurs plaatsen zich voor de halve finales op 28 september in Rijssen (Ov) en 5 oktober in Gilze (NB). In totaal plaatsen tien chauffeurs (vijf uit iedere halve finale) zich voor de grote landelijke finale van de TVM Awards. De finale is zaterdag 26 oktober op het TT Circuit en zal bestaan uit enkele uitdagende praktijkproeven. Ook zal de theoriekennis opnieuw – en op een hoger niveau dan eerder in de competitie - worden getoetst.
 • Wat is de hoofdprijs van NK Veiligste Chauffeur?
  De hoofdprijs van het NK is – naast de eer en een prachtige bokaal – een reis voor twee personen naar Brazilië, met onder andere een bezoek aan de grootste truckfabriek van Volvo.
 • Wat is de TVM Award Veilig Transport?
  De TVM Award Veilig Transport is een juryprijs. In de jury hebben de partners van de TVM Awards een rol. Aan het hoofd van de jury staat een onafhankelijke voorzitter. De naam van de voorzitter is nog niet bekend. De prijs zal worden toegekend aan een organisatie, die zich vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft ingezet en iets betekend heeft voor transport- en verkeersveiligheid. Kandidaten kunnen op basis van gestelde criteria aangedragen worden na een publieke oproep, onder andere via social media.
 • Wat is de TVM Award Ridder 2019?
  De TVM Award Ridder 2019 is een juryprijs van en voor chauffeurs. De jury bestaat uit twaalf beroepschauffeurs (de ambassadeurs) plus een onafhankelijke voorzitter. De rol van juryvoorzitter wordt ingevuld door voormalig politicus en officier van justitie Fred Teeven. Tegenwoordig is Fred Teeven parttime buschauffeur. De prijs zal worden toegekend aan een chauffeur die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de transportveiligheid. Dat zou kunnen zijn doordat hij bijvoorbeeld lange tijd schadevrij heeft gereden, maar ook door bijvoorbeeld een heldhaftige actie.
 • Wanneer is de finale van de TVM Awards?
  De finale van de TVM Awards staat gepland voor zaterdag 26 oktober, op het TT Circuit in Assen. De finale wordt een groots spektakel voor chauffeurs, ondernemers en hun familie met onder andere de finale van het NK Veiligste Chauffeur. Daarnaast staat er een exclusief concert van een bekende Nederlandse artiest op het programma. Ook wordt er een netwerkbijeenkomst aan gekoppeld. De finale wordt gepresenteerd door tv-persoonlijkheid en oud-tophockeyster Hélene Hendriks.
 • Wie zijn de partners van de TVM Awards?
  TVM verzekeringen is de initiatiefnemer van het nieuwe concept. Een aantal gerenommeerde partijen zich hierbij heeft aangesloten. A-merken binnen hun eigen vakgebied, die zich bovendien al sinds jaar en dag inzetten om de verkeersveiligheid te verbeteren. Daarnaast heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aangegeven het initiatief een warm hart toe te dragen. De partners van de TVM Awards zijn:
  - Volvo Trucks Nederland
  - Van Eijck Groep
  - Continental
  - Advance Groep
  - Transport Logistiek Nederland
  - Veilig Verkeer Nederland
 • Wat is de rol van de ambassadeurs?
  De ambassadeurs zijn allemaal chauffeurs die veiligheid hoog in het vaandel hebben staan en dat ook willen uitdragen. De ambassadeurs worden op verschillende momenten ingezet in de TVM Awards campagne om het vak van beroepschauffeur in het hele land de aandacht te geven die het verdient. Ze krijgen aandacht via social media en tevens zal een aantal van de ambassadeurs terugkomen in tv-uitzendingen bij RTL Transportwereld. Bij verzoeken van regionale media zullen we de ambassadeurs uit de betreffende provincie vragen mee te werken aan interviews of reportages.
 • Wie zijn de ambassadeurs?
  - Johannes Ritsma (Friesland, winnaar NK Veiligste Chauffeur 2018)
  - Ron Weijmans (Limburg, Gouden Ridder TVM 2018)
  - Nathaly Bol (Drenthe)
  - Corine Karsten (Gelderland)
  - Raymond de Koning (Zuid-Holland)
  - Meint Burgler (Groningen)
  - Peter Hoogesteger (Zeeland)
  - Danny Voorbij (Utrecht)
  - Mariëlle en Caroline Manders (Noord-Brabant)
  - Mat Oldenmenger (Overijssel)
  - Alexander Wagt (Flevoland)
  - Sven Schuit (Noord-Holland)
 • Hoe kan ik op de hoogte blijven?
  De campagne en competitie zijn op verschillende manieren te volgen. Via www.tvmawards.nl waar de deelnemende chauffeurs hun kennistoetsen maken en hun scores te zien krijgen, maar waar ook informatie met hen gedeeld kan worden. Via de social media van TVM en partners zal eveneens aandacht besteed worden aan de TVM Awards en het NK Veiligste Chauffeur en zeer nadrukkelijk ook aan het thema van verkeersveiligheid. RTL Transportwereld zal regelmatig aandacht besteden aan de TVM Awards en een verslag maken van de evenementen. Ook nieuwsmedia worden benaderd om aandacht te schenken aan het initiatief.
 • Heeft relatie ergens inzage wie van zijn chauffeurs zich heeft aangemeld?
  Nee, mag niet vanwege AVG.
 • Op de site kan een chauffeur zijn scores zien; ziet hij ook de scores van andere chauffeurs, zodat hij een soort onderlinge competitie met zijn eigen collega’s kan hebben?
  Nee, je kunt niet de scores en of gegevens bekijken van je collega chauffeurs. Ieder heeft een eigen dashboard met zijn/haar eigen scores en gegevens.