Tunnel
vrijdag 12 jul 2019

Weginspecteur mag nu boete geven voor te hoge vrachtwagen

Weginspecteurs van Rijkswaterstaat krijgen extra bevoegdheden. Ze mogen namelijk vanaf 10 juli 2019 boetes uitschrijven voor 2 extra verkeersovertredingen: rijden op de vluchtstrook en hoogteoverschrijdingen bij tunnels. De inspecteur hoeft dus niet meer te wachten tot de politie ter plaatse is om de boete uit te schrijven wanneer een te hoge vrachtwagen een tunnel nadert.

Vrachtwagenchauffeurs die met een te hoge vrachtwagen (hoger dan 4 meter) een tunnel naderen, kunnen hiervoor een boete krijgen van tussen de 470 en 1000 euro. De hoogte van de vrachtwagen wordt voor de tunnel digitaal gemeten, waarna er een waarschuwing volgt als de vrachtwagen te hoog is. De chauffeur heeft dan de mogelijkheid om de snelweg te verlaten. Als toch verder wordt gereden, passeert de vrachtwagen een 2e meetpunt en wordt de tunnel automatisch gesloten. Dit zorgt voor veel vertraging voor het overige verkeer.

Minister Cora van Nieuwenhuizen over het besluit: "De weginspecteurs zijn onze ogen en oren op de weg. Ze zien helaas hoe sommige weggebruikers zich misdragen. Bijvoorbeeld door de file te omzeilen via de vluchtstrook. Dat is niet alleen ontzettend asociaal, het is ook levensgevaarlijk voor andere weggebruikers en hulpdiensten. Hetzelfde geldt voor de vrachtwagens die de hoogtebeperkingen negeren en zo onnodig files veroorzaken. Mooi dat deze weginspecteurs nu ook in dit soort gevallen direct kunnen optreden."