Verkeersveiligheid
maandag 26 aug 2019

Technische ingrepen om botsingen te voorkomen

Elk jaar raken talloze fietsers gewond door autodeuren. Automobilisten die uitstappen zien tijdens het openzwaaien van de autodeur fietsers vaak over het hoofd, met alle gevolgen van dien. Verschillende autobedrijven komen daarom nu met technologische oplossingen om dit soort ongelukken te voorkomen.

Het fenomeen leidt niet alleen tot veel gewonden, maar volgens het Algemeen Dagblad jaarlijks ook tot enkele doden in Nederland. Volgens Cycling UK zijn in Groot-Brittannië tussen 2011 en 2015 exact 3108 mensen gewond geraakt en 8 personen overleden. Experts vrezen dat dit aantal de komende jaren zal toenemen door de opkomst van snelle elektrische fietsen, die in de regel een langere remweg hebben.

In Duitsland bleek uit een onderzoek van onderzoeksinstituut UDV uit 2017 dat zeven procent van de ongevallen waarbij een fietser en een automobilist betrokken waren, een plots openslaand autoportier de oorzaak was.

Moderne systemen
Audi en Mercedes-Benz hebben systemen ontwikkeld om deze ongevallen in de toekomst te voorkomen. Zo waarschuwt de Mercedes-Benz A-Klasse audiovisueel wanneer de deur wordt geopend met een knipperend lampje in de buitenspiegel en een alarmgeluid. De Audi A6 kan het openen van de deur met iets minder dan een seconde vertragen. Bovendien verschijnt er een licht in de buitenspiegel.

Overigens is er ook rol voor de fietser weggelegd, geeft een woordvoerder van het Nederlandse Verbond van Verzekeraars aan tegen het Parool. Volgens de voorlichter zijn veel fietsers sneller afgeleid door het gebruik van smartphones en door de komst van e-bikes fietsen mensen steeds sneller waardoor de remweg over het algemeen langer wordt.