Martin Kolff
zaterdag 26 okt 2019

Martin Kolff winnaar NK Veiligste Chauffeur 2019

Martin Kolff uit Dirksland (ZH) mag zich een jaar lang de veiligste chauffeur van Nederland noemen. Kolff kwam zaterdagmiddag op het TT Circuit in Assen als winnaar uit de bus van het NK Veiligste Chauffeur. Aan de competitie namen dit jaar ruim duizend beroepschauffeurs deel.

Kolff was in 2018, bij de eerste editie van het NK Veiligste Chauffeur, al tweede geworden. De Fries Johannes Ritsma won toen het NK. De titelverdediger was dit jaar echter gesneuveld in de halve finale. Kolff was zichtbaar enthousiast met het winnen van het NK. "Er stond bij mij veel spanning op, maar die is er nu gelukkig af. Ik drink er een colaatje op. Nee, geen alcohol, want ik moet nog naar huis rijden", reageerde de chauffeur, in dienst bij Van Waveren Transport uit Amsterdam, na afloop van de competitie.

Achter Kolff eindigden Marco Dijkstra uit Leeuwarden (Bakker Transport) en Danny Henskens uit Berhem (Van der Nat Transport) respectievelijk als tweede en derde. 

Het NK Veiligste Chauffeur maakt dit jaar deel uit van de TVM Awards, het initiatief van TVM verzekeringen ter verbetering van de transportveiligheid. Behalve de eer verdiende Kolff met zijn overwinning een reis voor twee personen naar Brazilië. Daarnaast kreeg hij uit handen van CEO Arjan Bos de TVM Award, een 12,5 kilogram wegende bronzen trofee. Kolff: "Die krijgt thuis een prachtig plekje." 

Het NK Veiligste Chauffeur begon 1 juni met een online fase met kennistoetsen en reactietests. Ook werd gedurende een langere periode het rijgedrag gemeten via een mobiele app. De 120 beste chauffeurs streden vervolgens in twee halve finales in Rijssen en Gilze om tien plaatsen in de finale. Tijdens de finale op het TT Circuit gaf een lastige manoeuvreeroefening uiteindelijk de doorslag. Het evenement werd gepresenteerd door tv-presentatrice Hélène Hendriks.