Corine Karsten-Evers
vrijdag 26 jul 2019

Even voorstellen: onze ambassadeur in Gelderland

De TVM Awards komen mede tot stand door de medewerking van onze ambassadeurs. Zij zijn in het dagelijks leven zelf beroepschauffeur en weten als geen ander hoe belangrijk veilig rijgedrag is. De ambassadeurs zijn regelmatig op pad om collega-chauffeurs te informeren over onder andere het NK Veiligste Chauffeur. Daarnaast staan ze regelmatig de media ter woord over de TVM Awards en praten ze met geïnteresseerden over het NK.

Daarom stellen we de ambassadeurs graag via een Q&A aan je voor. In deze kennismaking: Corine Karsten-Evers, ambassadeur namens Gelderland. In 2014 was zij Gouden Ridder van de Weg. Voor dat verhaal kun je hier terecht.

- Waarom heb je gekozen voor het vak van beroepschauffeur?
"Geen idee, eigenlijk. Noem het een roeping. Ik heb namelijk nooit aan een ander vak gedacht, hoewel ik niet uit een transportfamilie kom. Mijn ouders waren opticien en zaten in de zorg. Sterker nog; in mijn hele familie is geen transportvirus te ontdekken."

- Wat vind je het mooiste onderdeel van het vak?
"Ik vind vooral het leven in de cabine fantastisch. Daarnaast is de vrijheid die je als chauffeur ervaart geweldig en natuurlijk het rijden."

- Waarom ben je ambassadeur geworden van de TVM Awards/NK Veiligste Chauffeur?
"Ik werd gevraagd. Dat vond ik gelijk een grote eer en ik hoefde dus ook niet heel lang over m'n antwoord na te denken. Ik ben namelijk al veel bezig met veiligheid en rij nauwelijks schade."

- Wat moet er gebeuren om de verkeersveiligheid op de Nederlandse wegen verder te verbeteren?
"Laten we nou gewoon eens beginnen om iedereen die zijn 'gewone' rijbewijs haalt, verplicht ook een les in een vrachtwagen te laten nemen. De meeste automobilisten hebben geen idee waar je als beroepschauffeur tegen aanloopt. Dat kan zeker bijdragen aan een onderling goed begrip."

- Wat zijn de belangrijkste eigenschappen die de veiligste chauffeur van Nederland moet bezitten? 
"Je moet flexibel in het denken zijn. Er van uitgaan dat het heel normaal kan zijn dat iemand zomaar een rotonde op rijdt. Kortom, je moet nooit op de automatische piloot gaan."

- Welke tip met betrekking tot veiligheid zou je de medeweggebruikers willen meegeven?
"Ga eens de weg op met de gedachte dat niemand je ziet. Dat je er altijd op verdacht moet zijn dat er onverwachte dingen kunnen gebeuren. Dat heb ik geleerd door het motorrijden en mijn broer vertelde me onlangs dat dat 3 keer zijn leven heeft gered. Altijd van het onverwachte uitgaan."

In het kort
Naam: Corine Karsten-Evers
Leeftijd: 35
Burgerlijke staat: gehuwd
Woonplaats: Gendringen
Type rijbewijs: groot rijbewijs
Vrachtwagenchauffeur sinds: 2002
Werkgever: Mainfreight 's Heerenberg
Merk vrachtwagen: DAF
Aantal km’s per jaar 40.000
Type werkzaamheden: stukgoedvervoer in Nederland
Hobby's: "De moestuin. Dat is een enorme passie van me. Ik ben er trots op dat ik ooit uit 1 pitje bijna 800 tomaten heb kunnen laten groeien."
Favoriete muziek in de cabine: "Dat was altijd Qmusic en 3FM, maar ik heb nu de gesproken boeken ontdekt in de cabine. Dat is verslavend geworden, want ze zijn heel ontspannend tijdens de rit."

Bijzonderheden en/of persoonlijke verhalen:
"Ik heb tijdens de zwangerschap van mijn kinderen ontdekt hoe verslavend dit vak is. Ik moest na 23 weken op kantoor gaan werken, maar werd daar gek. Ik miste iedere seconde de cabine. Ik wist toen zeker dat ik geen overplaatsing naar kantoor hoef."

Bekijk hieronder het filmpje uit 2014 toen Corine gekroond werd tot Gouden Ridder van de Weg.