Johannes Ritsma
vrijdag 30 aug 2019

Even voorstellen: onze ambassadeur in Friesland

De ambassadeurs van de TVM Awards spelen een belangrijke rol. In het dagelijks leven zijn ze zelf beroepschauffeur en weten als geen ander dus hoe belangrijk veilig rijgedrag is. We stellen onze ambassadeurs dan ook graag aan jullie voor. In deze laatste Q&A is het de beurt aan de winnaar van het NK Veiligste Chauffeur 2018: Johannes Ritsma, TVM Awards-ambassadeur namens de provincie Friesland.

- Waarom heb je gekozen voor het vak van beroepschauffeur?
"Er is nooit een keuzemoment geweest. Toen ik 3 jaar was, was het voor iedereen al duidelijk dat ik als chauffeur in een vrachtwagen zou komen. Bij mijn familie was die zekerheid er toen al. Ook toen ik ouder werd, is er nooit twijfel geweest."

- Wat vind je het mooiste onderdeel van het vak?
"Het altijd onderweg zijn. De vrijheid. Ik heb ook een fascinatie voor ruimtevaart, de oneindige ruimte. Op de weg ben ik gelukkig. Het is mijn leven."

- Waarom ben je ambassadeur geworden van de TVM Awards/NK Veiligste Chauffeur?
"Ik wil graag bijdragen dat er op de wegen meer begrip ontstaat voor de belangrijke rol van de chauffeur als het om verkeersveiligheid gaat. En dat we ons daar zelf ook voor moeten inzetten."

- Wat moet er gebeuren om de verkeersveiligheid op de Nederlandse wegen verder te verbeteren?
"Laten we gewoon allemaal eens een beetje rekening met elkaar houden. Geef een motorrijder de ruimte. Steek niet meteen die middelvinger op als er iets fout gaat. Doe vooral normaal tegen elkaar." 

- Wat zijn de belangrijkste eigenschappen die de veiligste chauffeur van Nederland moet bezitten? 
"Je niet opwinden, relativeren en je kalmte bewaren. Dat heb je allemaal nodig om als een echte vakman aan het verkeer en het NK deel te nemen. Als je opgefokt achter het stuur zit, ga je fouten maken." 

- Welke tip met betrekking tot veiligheid zou je de medeweggebruikers willen meegeven?
"Geef elkaar letterlijk de ruimte en toon respect."

In het kort
Naam: Johannes Ritsma   
Leeftijd: 39
Burgerlijke staat: gehuwd
Woonplaats: Surhuisterveen
Type rijbewijs: groot rijbewijs
Vrachtwagenchauffeur sinds: 1999
Werkgever: Boonstra Transport Haulerwijk
Merk vrachtwagen: Volvo
Aantal km’s per jaar: 150.000
Type werkzaamheden: LZV pakketdienst
Hobby's: oude bromfietsen, alles op, aan en in de vrachtwagen
Favoriete muziek in de cabine: alles, behalve klassiek
Bijzonderheden en/of persoonlijke verhalen: "winnen NK Veiligste Chauffeur 2018 en aansluitende reis naar Volvo-fabrieken in de Verenigde Staten hebben grote indruk op mij gemaakt."