Marielle Manders
vrijdag 23 aug 2019

Even voorstellen: onze ambassadeur in Brabant

De ambassadeurs van de TVM Awards spelen een belangrijke rol. In het dagelijks leven zijn ze zelf beroepschauffeur en weten als geen ander dus hoe belangrijk veilig rijgedrag is. De vorige keer stelden we Caroline Manders via een Q & A voor. Zij is ambassadeur namens de provincie Noord-Brabant. Dat doet ze echter niet alleen: die rol vervult ze samen met haar zus Caroline.

- Waarom heb je gekozen voor het vak van beroepschauffeur?
"Het klinkt ongetwijfeld cliché, maar ik kom uit een echte transportfamilie, dus ik ben al vroeg met het chauffeurs-virus besmet. Heeft m'n zus hetzelfde gezegd? Haha, tja, het is toch echt zo! Al sinds onze jeugdjaren hebben we een fascinatie voor vrachtwagens."

- Wat vind je het mooiste onderdeel van het vak?
"De enorme vrijheid is op een positieve manier verslavend. Zeker ook omdat we geen boordcomputer in de cabine hebben. Mijn zus en ik werken bij Manders-Banenberg  B.V., het bedrijf van m'n ouders. Of het soms lastig is om voor ze te werken? Nee, hoor, dat gaat prima."

- Waarom ben je ambassadeur geworden van de TVM Awards/NK Veiligste Chauffeur?
"Ik ben ervoor gevraagd, maar vindt het sowieso ook belangrijk om op die manier iets voor het imago van onze job en de verkeersveiligheid te kunnen doen. Het is een mooie manier om ons werk te promoten en te kijken of we op deze wijze ook nog eens meer vrouwen achter het vrachtwagenstuur kunnen krijgen."

- Wat moet er gebeuren om de verkeersveiligheid op de Nederlandse wegen verder te verbeteren?
"Iedereen die zijn rijbewijs haalt, moet ook verplicht een uur in een trucksimulator. Misschien voorkomt dat het onnodig snijden en op het laatste moment invoegen."

- Wat zijn de belangrijkste eigenschappen die de veiligste chauffeur van Nederland moet bezitten? 
"Zelfbeheersing. Je niet gek laten maken als er voor de zoveelste keer iemand vlak voor jouw truck op het laatste moment invoegt."

- Welke tip met betrekking tot veiligheid zou je de medeweggebruikers willen meegeven?
"Laat die mobiele telefoon in de kofferbak."

In het kort
Naam: Marielle Manders 
Leeftijd: 27
Burgerlijke staat: samenwonend
Woonplaats: Valkenswaard
Type rijbewijs: groot rijbewijs
Vrachtwagenchauffeur sinds: 2012
Werkgever: Manders-Bannenberg Internationaal Transport Valkenswaard
Merk vrachtwagen: DAF
Aantal km’s per jaar: 90.000
Type werkzaamheden: stukgoed
Hobby's: paardrijden
Favoriete muziek in de cabine: 80’s en 90’s
Bijzonderheden en/of persoonlijke verhalen: "Ik heb duidelijk op mijn truck staan ‘Ook meiden moeten kunnen truck rijden' en daar krijg ik onderweg positieve reacties op."

Dit is deel 2 in het voorstellen van de ambassadeurs van de provincie Noord-Brabant. De Q&A met Caroline Manders kun je hier vinden. De zussen Manders werden onlangs ook gevolgd door televisieprogramma RTL Transportwereld. De reportage kun je hieronder zien: