Caroline Manders
vrijdag 16 aug 2019

Even voorstellen: onze ambassadeur in Brabant

De ambassadeurs van de TVM Awards spelen een belangrijke rol. In het dagelijks leven zijn ze zelf beroepschauffeur en weten als geen ander dus hoe belangrijk veilig rijgedrag is. Via een Q&A stellen we de ambassadeurs aan je voor. In deze kennismaking: Caroline Manders (29), samen met haar zus Mariëlle ambassadrice namens Noord-Brabant.

- Waarom heb je gekozen voor het vak van beroepschauffeur?
"Ik kom uit een echte transportfamilie. Dan rol je er op een natuurlijke manier in en is er op een gegeven moment een vanzelfsprekendheid dat je ook achter het stuur gaat. En al sinds m'n kinderjaren ben ik gek op vrachtwagens." 

- Wat vind je het mooiste onderdeel van het vak?
"Het contact met andere mensen is geweldig. Of het nou klanten of collega's zijn. Het lijkt erop of je iedere dag nieuwe mensen ontmoet en elke keer wat nieuws leert. Dat heeft wel een grote aantrekkingskracht."

- Waarom ben je ambassadeur geworden van de TVM Awards/NK Veiligste Chauffeur?
"Mijn zus Mariëlle zit ook achter het stuur en vond het een goed plan dat we ons zouden aanmelden. Daar stond ik uiteraard helemaal achter! Het is een mooie manier om ons werk te promoten en te kijken of we op deze manier meer vrouwen achter het stuur kunnen krijgen."

- Volgens jou kruipen er al meer vrouwen achter het stuur van vrachtwagens?
"Dat merken we wel. Het is werk dat ook gemakkelijk door een vrouw gedaan kan worden. Daarnaast heb je een grote mate van vrijheid, dat spreekt veel vrouwen wel aan, denk ik."

- Wat moet er gebeuren om de verkeersveiligheid op de Nederlandse wegen verder te verbeteren?
"Ophouden voortdurend bezig te zijn met de mobiele telefoon en laptop onderweg. Maar dat geldt voor alle automobilisten. En elkaar wat meer gunnen, in plaats van snel thuis te willen zijn en daardoor te gaan bumperkleven."

- Wat zijn de belangrijkste eigenschappen die de veiligste chauffeur van Nederland moet bezitten? 
"Belangrijk is dat hij of zij voor zijn concentratie uitgerust achter het stuur zit en zich niet laat opjagen."

- Welke tip met betrekking tot veiligheid zou je de medeweggebruikers willen meegeven?
"Eigenlijk heel eenvoudig, maar wel belangrijk: houd afstand. Daarnaast is defensief rijden en goed spiegelen ook belangrijk."

In het kort
Naam: Caroline Manders
Leeftijd: 29
Burgerlijke staat: samenwonend
Woonplaats: Valkenswaard
Type rijbewijs: groot rijbewijs
Vrachtwagenchauffeur sinds: 2012
Werkgever: Manders-Bannenberg Internationaal Transport Valkenswaard
Merk vrachtwagen: DAF XF
Aantal km's per jaar 80.000
Type werkzaamheden: stukgoed 
Hobby's: "Paardrijden en fitness. Daarnaast heb ik een massagetherapiepraktijk aan huis."
Favoriete muziek in de cabine: "Van pop tot Nederlandstalig."
Bijzonderheden en/of persoonlijke verhalen: "Heel bizar hoe het ook in 2018 voor automobilisten nog heel bijzonder is dat er een vrouw achter het stuur van een vrachtwagen zit. Echt iedere dag krijg ik daarover nog opmerkingen. Maar onder de beroepschauffeurs is wel volledig geaccepteerd en hebben we nooit rare opmerkingen."

Volgende week stellen we Mariëlle Manders voor. De zussen werden onlangs ook gevolgd door televisieprogramma RTL Transportwereld. De reportage kun je hieronder zien: