3D-zebrapad
vrijdag 05 jul 2019

3D-zebrapaden: gimmick of waardevolle toevoeging?

Het is misschien een beetje 'n bijzonder verschijnsel, maar opvallen doet ie zeker: het 3D-zebrapad in Steenokkerzeel, een gemeente in de Belgische provincie Vlaams-Brabant. Het gaat om een testproject en is 5 juli van start gegaan. Het is het eerste 3D-zebrapad voor de gemeente.

Deze optische driedimensionale illusie valt beter op dan een doorsnee oversteekplaats. Het zorgt ervoor dat weggebruikers de snelheid verlagen, waardoor de veiligheid van voetgangers toeneemt. Dankzij extra lijnen en een donkere laag lijkt het alsof het zebrapad boven de weg 'zweeft'. Het geeft een schrikeffect bij bestuurders, die daardoor sneller geneigd zijn om te stoppen om niet tegen het 'object' te 'botsen'.

Helemaal uniek is het Belgische project overigens niet: in IJsland zijn de 3D-zebrapaden al een tijdje een groot succes. Ook in Nederland liggen varianten. Deze zijn te vinden in onder andere Amsterdam, Limburg en Dronten.

Kritiek
Hoewel 3D-zebrapaden mooie toevoegingen lijken in het arsenaal om verkeersveiligheid te verhogen, is Veilig Verkeer Nederland (VVN) niet helemaal enthousiast over het concept. Volgens VVN zorgt het ervoor dat automobilisten onnodig stoppen, omdat ze op het verkeerde been worden gezet, met gevaarlijke verkeerssituaties tot gevolg. Ook gaan mensen op den duur wennen aan de optische illusie, waardoor ze in hun oude gedrag vervallen, aldus VVN.

Hieronder zie je een filmpje van een 3D-zebrapad. De gebruikte foto bij het artikel is het 3D-zebrapad in Isafjordur, IJsland.