25 september 2021: René de Baat winnaar NK Veiligste Chauffeur 2021 Volg TVM awards

Tommy Heineman (28) uit Alphen aan den Rijn heeft de TVM Award Ridder 2020 gewonnen. De beroepschauffeur, werkzaam voor transportbedrijf Blom & Zn Zwammerdam BV, kreeg de titel voor zijn heldhaftige actie op de A28; in februari van dit jaar voorkwam hij een catastrofe door met zijn vrachtwagen de auto van een onwel geworden vrouw tot stilstand te brengen tegen de vangrail.

Het is woensdagmiddag 12 februari en Tommy Heineman rijdt over de A28 nabij Leusden. Niks bijzonders, want dit stuk asfalt glijdt regelmatig onder hem door. De grijze auto valt hem ineens op. In negatieve zin. De bestuurster ervan ziet er niet goed uit. Ze slingert en komt terecht voor de vrachtwagen die vóór Heineman rijdt. Zijn voorganger moet vol in de ankers. Heineman beslist razendsnel om naar de linkerbaan op te schuiven. Hij haalt zijn remmende voorganger en de slingerende personenauto in en ziet vanuit zijn spiegels het vervolg. De grijze auto blijft slingeren en belandt zelfs op de vluchtstrook, nabij de vangrail, ter hoogte van de achterkant van Heinemans combinatie.

“Toen ik vanuit de linker buitenspiegel de auto inkeek, zag ik dat de bestuurster met haar hoofd op het stuur lag. Ze reed nog rond de 60 kilometer per uur. Toen heb ik in een split second besloten om haar auto met beleid tegen de vangrail tot stilstand te brengen.”

Vanwege deze actie werd Tommy Heineman genomineerd voor de titel Ridder 2020; de ambassadeurs van de TVM Awards kozen, samen met juryvoorzitter Fred Teeven, de winnaar. Tommy kreeg de prijs uitgereikt uit handen van Hélène Hendriks, ambassadrice van de TVM Awards. “Dit vind ik heel leuk’’, zei Heineman. “Ik ben erg trots op mijn prijs. Waardering krijgen is altijd fijn. Het is ook goed voor het imago van vrachtwagenchauffeurs.”

Saillant detail is dat de kersverse Ridder pas twee jaar zijn vrachtwagenrijbewijs heeft. Zijn droom als kleine jongen was om vrachtwagenchauffeur te worden. Met een kleine omweg kwam die droom in vervulling; hij werkte eerst 14 jaar lang in het bedrijf van zijn familie, als dakdekker. Inmiddels geniet hij met volle teugen van zijn werk als vrachtwagenchauffeur. Echte helden Ondanks de blijdschap, blijft Heineman nuchter onder alle aandacht rond de Ridder.

“Nee, ik ben geen held, zeker niet. Al zegt iedereen van wel. De politie zei dat ik voor de helft niet wist wat ik had voorkomen. Maar zo zie ik het niet. Je probeert gewoon iemand te helpen. De mensen die de hulpdiensten hebben gebeld en de vrouw uiteindelijk uit haar auto hebben gehaald, zijn wat mij betreft de echte helden. Zij verdienen ook alle credits.”

Tommy Heineman kon niet meer helder denken, nadat beide voertuigen tot stilstand waren gekomen. “De tijd ging echt in een flits voorbij. Ik stond maar te kijken, want ik wist niet wat ik moest doen.” Hij werd door de politie meegenomen om te kalmeren, terwijl de vrouw werd afgevoerd naar het ziekenhuis. “Daarna belde ik mijn vrouw en vertelde wat er was gebeurd. Ze schrok enorm. Het was heel fijn om ’s avonds weer thuis te komen en mijn vrouw en dochtertje weer te zien.”

Later hoorde de Alphenaar de reden waarom de bestuurster van de grijze auto zo aan het slingeren was: de oudere vrouw was onwel geworden tijdens het rijden. Ze overleed later in het ziekenhuis. “Dat vond ik erg vervelend om te horen. Vooral voor haar familie. Haar familie heeft me later nog wel bedankt. Nu konden ze nog afscheid van haar nemen in het ziekenhuis. Als ze een ongeluk op de snelweg had veroorzaakt, was dat misschien niet het geval geweest, zeiden ze.”

Na de bewuste woensdag kreeg Heineman ontzettend veel positieve reacties en hij werd in korte tijd ‘wereldberoemd’ in Alphen aan den Rijn. Na de gebeurtenis stroomden de interviewverzoeken binnen. “Die publiciteit vond ik niet nodig. Hart van Nederland en RTL 4 belden dezelfde avond al, maar het voelde niet gepast om zo in het middelpunt van de aandacht te staan. Eenmalig heb ik later mijn verhaal gedaan op Alphens.nl. Meer hoefde voor mij niet. Nu, bijna een jaar later, vind ik de waardering en de prijs mooi. Het maakt me trots. Dit doet echt wel wat met me.”

‘Het was heel fijn om ’s avonds weer thuis te komen en mijn vrouw en mijn dochtertje weer te zien’

Met zijn winst is Tommy Heineman de opvolger van Nick van Rijn. De loodzware TVM Award Ridder 2020 krijgt een mooie plek, maar waar hij zijn prijs gaat neerzetten, weet hij nog niet. “Ergens in huis. Of misschien wel op het werk. Ik ga er nog eens goed over nadenken”, aldus de trotse chauffeur. “Of er nog verbeterpunten in het verkeer zijn? Er mag wel iets meer begrip voor elkaar zijn op de weg. Vooral voor de beroepschauffeurs natuurlijk.”

Meer artikelen

Meer nieuws

De TVM Awards worden mede mogelijk gemaakt door